© 2011 Kinderslaap.nl
Als uw kind psychiatrische of neurologische problemen heeft, dan kunnen deze ritmische bewegingsstoornissen ook overdag voorkomen.
Dit gedrag overdag bij deze groepen kinderen is echter substantieel anders dan het normale hoofdbonken en hoofdrollen.
Als uw kind normaal gezond is en overdag geen vreemd gedrag vertoont en alleen hoofdbonken en hoofdrollen vertoont tijdens de nacht of bij slapen overdag, dan hoef je je daarover geen zorgen te maken.
1. Het heeft weinig zin uw kind te beschermen: zelfs als uw kind hard bonkt, is het erg onwaarschijnlijk dat het zichzelf werkelijk schade zal toebrengen. Er is dus geen noodzaak om beschermende randen in het bed te maken, aangezien het kind toch wel een ander plekje zal vinden om tegenaan te bonken.
2. Verplaats het bed: verplaats het bed van uw kind zodanig dat het kind niet met het hoofd tegen de muur kan bonken en dat het bed niet tegen de muur bonkt zodat de hele familie wakker wordt.
3. Veiligheid: zorg ervoor dat het kind niet uit bed kan vallen door een reling langs het bed te plaatsen. Controleer regelmatig of alle schroeven nog goed vast zitten en geolied zijn zodat er niets onverwachts los schiet en dat het bed niet piept.
4. Wees voorzichtig met belonen van hoofdbonken: elke keer dat je aandacht geeft tijdens het hoofdbonken in de nacht en tijdens dutjes, kan uw kind dit als een beloning voor dit gedrag ervaren zonder dat je het jezelf realiseert. Uiteindelijk zal het kind alleen nog maar hoofdbonken om je aandacht
Hoofdbonken en bodyrocking (wiegen van het lichaam bij inslapen) worden officieel ritmische bewegingsstoornissen genoemd.
Ritmische bewegingsstoornissen omvatten allerlei manieren van rollen, bonken of wiegen van hoofd of gehele lichaam.
De meeste kinderen vinden dit een troostende manier van inslaapvallen. Waarschijnlijk doet uw kind dit op alle tijdstippen dat het in slaap valt, dus zowel bij dutjes overdag als bij de nachtslaap.
Aangezien de meeste kinderen ’s nachts ook een paar keer wakker worden, is de kans groot dat zij ’s nachts deze bewegingen ook vertonen om in slaap te vallen.
Dit gedrag kan dus ook tijdens de nacht voorkomen.
Moet je je er zorgen over maken?
Voor de meeste kinderen kan hoofdbonken en hoofdrollen geen kwaad. Het is een veelvoorkomende manier om in slaap te vallen. Er zijn echter bepaalde groepen kinderen waarbij men er wel op moet letten dat de kinderen zichzelf geen letsel toebrengen.